Spørgsmål:
Hvordan kan jeg hjælpe en genert ven til at være mindre genert?
Crafter0800
2017-07-01 19:46:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om et par ugers tid tilbringer jeg en uge med en nær ven, og som en del af det planlægger vi at gå til forskellige steder (via bus) og gå ud offentligt sammen meget. Min ven er dog meget genert, og jeg spekulerede på, om jeg på den måde kunne hjælpe hende med at være mindre genert og mere udadvendt? Ikke kun for at hjælpe hende med at nyde tiden (dvs. at hun ikke behøver at stole på mig til at gøre ting omkring andre), men også i fremtiden er hun mere uafhængig.

Nogle eksempler på hvad vi ville have gøre:

  • At tage en bus til forskellige steder (og købe billetter der)
  • Bestil mad på en restaurant / cafe
  • Indtastning af bestemte spillesteder ( som nationale tillidsområder) og købe billetter for at få adgang til det
  • Køb af souvenirs / gaver i lokale butikker
  • At tale med min familie (ikke hendes) uden at have mødt dem før

Og også nogle eksempler på, hvad der definerer hende som en "genert" person:

  • Hun taler ofte ikke omkring andre mennesker. Med venner er hun faktisk meget vokal og højlydt, men omkring mennesker, hun ikke kender (offentligt), siger hun ofte meget lidt / intet. Hvis hun deltager i en samtale med nogen, hun ikke kender (eller ikke kender godt), deltager hun ikke særlig godt i samtalen.
  • Hun undgår ofte at interagere med fremmede og foretrækker det, hvis andre køber ting (såsom billetter til hende) eller tal også for hende, når du går ind i spillesteder.
Hvilke ting vil jer to gøre i løbet af ugen? Er der nogle situationer, hvor hendes generthed er bedre eller værre? Jeg ved, at nogle mennesker (inklusive mig selv) kan opleve generthed over for bestemte interaktioner, men ikke andre, og jeg vil gerne vide, om det kan være tilfældet for hende.
@HDE226868 redigerede spørgsmålet for at inkludere potentielle aktiviteter
Hvad med disse aktiviteter ville hun være ubehagelig med? Hvis hun ikke vil tale med en billetleverandør for at købe en billet eller bestille mad på en restaurant fra en server, er det ret ekstremt og sandsynligvis ikke noget, du kan "rette" ... det er noget, hun burde søge professionel hjælp for hvis det påvirker hendes daglige liv negativt.
Venligst [rediger] dette for at definere de "genert" karakteristika for din ven.
Redigeret spørgsmål for at inkludere nogle karakteristika for min ven. Det er værd at bemærke, at dette kun var for fremtidige læsere at gennemgå, da spørgsmålet blev lukket, EFTER jeg accepterede et svar; men hvis nogen føler, at de har unikke svar, er de fri til at skrive, og jeg kan overveje at acceptere dem :)
Tre svar:
#1
+13
GregJarm
2017-07-01 21:54:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ønsker hun hjælp til at begynde med? Hvis svaret er ja, skal du og hende være i stand til at finde måder, du kan hjælpe. Jeg vil foreslå at bede hende om at forestille sig en situation, hvor hun normalt ville være genert, men gerne ville være mindre genert. Lad hende definere "mindre genert" som et acceptabelt resultat, der kan være mere end en. Hun vil sandsynligvis have resultater, der måske er for store til lige nu, men lad det gå et øjeblik.

Nu kan du bede hende om at brainstorme med dig måder at opnå dette resultat på. Du kan muligvis spille et spil: "forestil dig at du har tryllestav, og du kan få dig selv til at gøre hvad som helst ... hvad får du dig til at gøre?"

Herfra skal du have en liste over ting, hun synes hun kunne gøre for at nå sit ønskede resultat. Nu kan du se på disse og arbejde sammen med hende for at bedømme dem om, hvor effektive hun tror, ​​de ville være. Husk top 3-4. Tag nu hele listen over mulige handlinger, og arbejd sammen med hende for at bedømme dem, hvor sandsynligt hun er i stand til at udføre dem. Forhåbentlig finder du et tværsnit af de bedste handlinger for effektivitet og tophandlinger for sandsynligheden, og nu kan du spørge hende, hvordan du kan hjælpe hende med dem.

Hvis det ønskede resultat er for stort, kan du blive svag indikationer på, at hun sandsynligvis vil udføre nogen af ​​handlingerne. Du skal muligvis nedbryde resultatet i mindre stykker. Hjælp hende med at gå det bagud som et brødkrumspor for at finde et mindre første trin og gentag derefter processen.

I alle trin skal du prøve at tænke lille og klar og entydig. Målbart, hvis du vil.

Jeg vil tilføje, at hvis hun ikke vil have hjælp, skal du ikke skubbe hende til at gøre ting, hun er utilpas med.
#2
+8
dei gratia regina
2017-07-06 05:58:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Genert er ikke noget, vi let kan undgå at blive; genetik og livserfaringer bidrager begge til det sammen med, hvordan vi opdrættes. Tilføjet til det faktum, at mange genert mennesker ikke er klar over, at der er måder at hjælpe det på - generthed bliver derefter betragtet som et ikke-fixerbart personlighedstræk. Selv hvis en genert person ved, at der er måder at hjælpe, kan generthed af sin art forhindre dem i at bede om det.

Denne artikel på Psychology Today forklarer generthed godt, herunder de medvirkende faktorer:

Genetik:

Ifølge udviklingsmæssige psykolog Jerome Kagan, ph.d. og kollegaer ved Harvard University, op til en tredjedel af de genert voksne blev født med et temperament, der tilbøjede dem til det . Holdet har været i stand til at identificere generethed hos unge spædbørn, før miljøforholdene har indflydelse.

...

Yderligere bevis for et biologisk bidrag til generthed er et arvemønster, der antyder direkte genetisk transmission fra generation til generation . Forældre og bedsteforældre til hæmmede spædbørn rapporterer mere sandsynligt, at de er genert som børn end slægtninge til uhæmmede børn, fandt Snidman i en undersøgelse.

Livserfaringer:

Mest generthed tilegnes gennem livserfaringer .

Sådan opdrættes vi:

Nogle mennesker er født med en temperamentsfuld tiltning til generthed. Men selv den arv dømmer ikke en til et liv med at afværge andres øjne. Meget afhænger af forældre .

...

Forekomsten af ​​generthed varierer fra land til land. Israelere ser ud til at være de mindst genert indbyggere i verden. En vigtig medvirkende faktor: kulturelle stilarter til at tildele børn ros og skyld .

Men generthed kan undertiden overvindes, i det mindste i nogen grad. Artiklen siger også:

På trods af skyhedens biologiske greb er der nu specifikke og veldokumenterede måder at overvinde dens lammende virkninger på.

Som nævnt af Kev Price i kommentarerne, CBT (Cognitive Behavioral Therapy) ) har vist sig at hjælpe. Jeg er ikke sikker på, om du ville have chancen for at indarbejde lidt af det i et besøg på en uge, men det kan være noget at foreslå til din ven. Her er et godt overblik over, hvad CBT er, og hvordan det kan hjælpe.

Med henvisning til Catijas kommentar ovenfor: at være ude af stand til at tale med folk, når du er genert er meget normal . Denne egenskab er praktisk taget lægmandens definition af generthed. Vi har fobier til at beskrive de ekstreme tilfælde: frygt for at forlade dit hjem, frygt for offentligheden osv.

For at besvare dit spørgsmål:

Listen af at starte aktiviteter lyder som en god begyndelse. De vigtigste ting at huske er:

  • Start lille
  • Har altid ryggen

Det andet punkt kan betyde alt fra ikke at forlade dem til at klare sig selv på en overfyldt fest, til muntert at efterlade den overfyldte fest med dem 5 minutter efter du ankommer, fordi det er for overvældende for dem.

Husk også, at din ven muligvis accepterer at tage en bestemt aktivitet, men vende tilbage, når tiden kommer. Dette er ikke motiveret af noget særligt (undtagen undertiden panik) - det meste af tiden er det fordi den genert person tænkte, "Sikker på, det kan jeg gøre", men når tiden kommer nærmere, indser de, hvor akavet, overvældende eller langt ud af deres komfortzone kan det være.

Hvis dette sker, skal du sørge for at vide, at du ikke bebrejder eller bedømmer dem, og se om du kan tale igennem, hvad med aktiviteten, der forårsager tilbageholdenhed eller nød. Forsøg ikke at diskutere deres punkter, bare lyt. Hvis de er villige, kan du to prøve at tænke på en anden aktivitet, du kan erstatte den med.

Efterhånden som tiden går, og din genert ven begynder at stole på, at du ikke vil dømme dem, lægge dem ned, tale dem til at gøre noget eller fortælle dem, at de har brug for mental hjælp, som denne tillid sandsynligvis vil give dem mere selvtillid til at prøve nye ting. Øv, øv og prøv at danne nogle mere udadvendte vaner. Nogle gange er alt, hvad en genert person har brug for, en "partner i kriminalitet" - nogen, der spreder akavet eller lignende. Af en eller anden grund kan en aktivitet langt hjemmefra være mere tiltalende end en lige op ad gaden.

Disse aktiviteter hjælper med at sætte tankerne og minderne om disse gode oplevelser mod de negative tanker, som din ven normalt har har om situationer som den. Jo flere gode oplevelser de har, desto mindre påvirkning vil de tidligere bidragende faktorer have; det er dybest set, hvad CBT gør, bortset fra at det forsøger at gøre dig mere bevidst om de negative tanker, du har, så du med vilje kan modvirke dem. Så dine aktiviteter kan have elementer af CBT uden at du engang prøver.

Tålmodighed er nøglen; din ven har sandsynligvis levet med dette hele sit liv, så det vil sandsynligvis tage noget tid for hende at komme ud af sin skal. Og nogle gange er genert folk bare ikke. Du vil i det mindste have fået tilbragt lidt kvalitetstid med din ven.

Jeg er uenig i din oprindelige erklæring om "At være genert er ikke noget, vi kan hjælpe", da du derefter beskriver en proces med at hjælpe. Også kognitiv adfærdsterapi (CBT) har en evidensbase, der viser, at generthed / social angst kan styres og ændres. Jeg er dog enig med størstedelen af ​​resten af ​​dit svar
@KevPrice Det er et godt punkt. Jeg vil redigere mit svar for at rette op på det. Og tak for påmindelsen om CBT. Jeg er ikke sikker på, at Op ville være i stand til at indarbejde det i den uge, de vil have med deres ven, men det er værd at nævne.
@KevPrice Jeg har redigeret svaret .. stadig ikke sikker på, at det første afsnit siger, hvad jeg vil have det til, men jeg lader det være indtil videre.
:) pænt undersøgt
#3
+1
PCARR
2017-09-05 01:22:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Skygge er ofte en iboende del af ens personlighed, og nogle gange skal den person gennem livserfaring lære, hvordan man bare 'lægger det' på bestemte tidspunkter. Måske kunne du forsigtigt minde hende om dette?

I det offentlige skal du passe på diskret at muliggøre hende fortsat generthed. Hvis hun foretrækker, at andre mennesker køber / interagerer, er det fint. Men hvis hun konstant ikke behøver det, er hun i denne situation beskyttet, og det giver hende mulighed for at forblive genert.

Meget generthed kan tilskrives et tab (eller mangel) på social tillid, som kan være baseret på (manglende) erfaring og er typisk parret med en overudviklet frygt for forlegenhed .

Det er et almindeligt træk, som normalt mildnes (eller forstærkes) som en person aldre og lever af livserfaring.

Det kan ikke slettes, men kan overvindes. At opnå dette afhænger normalt af en kombination af følelsesmæssig kvotient, livserfaring og moden social kognitiv ræsonnement. En genert person som et resultat kan eller måske ikke være udstyret med værktøjerne til at overvinde generthed.

Generthed er tilbøjelig til at forsvinde i handlingstider og manifesterer sig i øjeblikke med passivitet.

Uundgåeligt vil livet give en person situationer, hvor man ikke har tid til at være genert eller simpelthen ikke har råd til at være. Uanset om det er en ægte nødsituation eller et vigtigt øjeblik i teamsport. I disse øjeblikke vil skyhed forsvinde, og det er i disse tilfælde, man kan lære at være mere modig. Problematisk er imidlertid generethed et behageligt mønster for adfærd, som man let kan komme tilbage til.

Hendes generthed kan være resultatet af en overflod af bekymring for, hvad andre (kan) synes om dem. Et gammelt mantra, som jeg vil anbefale til din ven:

I 20'erne og 30'erne bekymrer du dig om, hvad andre mennesker synes om dig.

I dine 40'ere og I 50'erne holder du op med at bekymre dig om, hvad andre mennesker synes om dig.

I 60'erne og 70'erne indser du, at ingen nogensinde tænkte på dig i første omgang.

Skyghed mindskes også med aldring. Når du er gammel, er du ligeglad med, hvad andre synes om dig. I det væsentlige har du ingen tid til at være genert.

Livet er for kort. Du kan også forsigtigt minde om dette!Denne spørgsmål og svar blev automatisk oversat fra det engelske sprog.Det originale indhold er tilgængeligt på stackexchange, som vi takker for den cc by-sa 3.0-licens, den distribueres under.
Loading...